Kohvitasse leidub mitmesuguste suuruste ja kujudega ent õige tassi valimine ja ettevalmistamine võib muuta sinu kohvi joomise veelgi nauditavamaks!
Vali tassi suurus ja kuju vastavalt kohvijoogile
Espresso tass on kõige väiksem kohvitass ning mahutab traditsiooniliselt 60ml. Espresso puhul on oluline, et tass ei oleks väga suur ega liiga laia äärega. Liiga suures tassis jahtub väike kogus kohvi kiiresti ära ning seguneb ka liiga kiiresti õhuga. Jahtumisel ja oksüdeerumisel lagunevad kohvis sisalduvad osakesed hapeteks andes kohvile mõru/happelise maitse. Liiga laia äärega tassis valgub crema espresso pinnal laiali ning kaob kiirelt. Sedasi kaotab kohv suure osa oma aroomist ja maitsest.
Cappuccino tass on märksa suurem – 180ml tass, mis on alt kitsam ja ülevalt laiem. Valades espresso portsu tassi põhja toimib selle alumine osa samamoodi kui pisike espresso tass aidates hoida kohvi kauem soojana ja crema ühtlasena. Tassi ülemine laiem osa aga mahutab ideaalselt koheva piimavahu.
Caffè latte tass on 220ml mahukas kuplikujuline tass, kuhu on lihtne valada piimavahtu ja teha latte art’i (loe selle kohta veel siin: https://espresso.ee/mis-on-latte-art/). Latte macchiato tass on seevastu kõrge ja läbipaistev ning selles on õigete koguste ja valmistamise korral näha joogi 3 eri värvi kihte.
Oluline on ka tassi materjal
Kuigi inimeste eelistused lemmiktasside puhul on erinevad, on mõnedel materjalidel tähtsad nüansid, mis võivad sinu kohvielamuse parandada või rikkuda. Ideaalne kohvitass on kuumakindel, neutraalsest materjalist ning paksu seinaga.
Põhiline on see, et tass ei muudaks kohvi maitset. Ebakvaliteetsest metallist tass või termos võib reageerida rohkem kui 1000 kohvis sisalduva ühendiga ja anda joogile kummalise metallise järelmaitse. Samuti on oluline, et tass poleks poorsest materjalist. Pooridesse võib hakata kogunema kohvi jääke ning aja jooksul omandab see ebameeldivaid maitsed ja lõhnu, mõjutades ka värske kohvi elamust.
Keraamilistest materjalidest ja klaasist tassid on kõige levinumad ja ka sobivamad. Need ei reageeri happelise kohviga ega ka kõrge temperatuuriga. Kuna kohvi temperatuur mõjutab selle maitset, on hea, kui kohv püsib tassis kauem soe. Paksu seinaga savist ja portselanist tass või topeltseinaga klaas hoiab hästi sooja, et saaksid kohvi parimaid maitseid kauem nautida!