KUIDAS SÄILITADA KOHVIUBE?

Väga sagedasti kuuleme oma klientide suust küsimust, et kuidas õigesti kohviube säilitada? On palju erinevaid ideid selle kohta, mida peaksid oma kohvi hoidmiseks tegema ja mida mitte. Viimastel aastatel on soovitatud kõike alates külmutamisest kuni pakendamiseni. Mida peaksid ubade sisse panema? Kuhu peaksid nad panema? Kui kaua ma saan neid säilitada? Kas jahvatatud kohvi hoiustamine erineb ubade hoidmisest?

Parim viis kohviube säilitada – jahedus ja õhukindlus

Kohvi säilitamine võib olla keeruline. Värske õhk, niiskus, kuumus ja otsene päiksevalgus mõjutavad värskust väga kiiresti. USA riikliku kohviliidu (NCAUSA) artikli kohaselt on parim viis säilitamiseks õhukindlus ja jahedus. Niisiis pead oma väärtuslikud oad panema õhukindlatesse klaas- või keraamilistesse nõudesse. Kui oled oma kohvi õigesse anumasse asetanud, pane see jahedasse, pimedasse kohta. Pea meeles, et pliidi või akna lähedal olevad kohad ei ole head temperatuuri kõikumiste tõttu. Nii, et katsu oma kohviube neist paikadest eemal hoida.

Mida õhk, niiskus, kuumus ja valgus sinu kohvile teevad?

Kohviubades toimub loomulik looduslik keemiline protsess, mille nad läbivad pärast röstimist. Pärast ubade röstimist degaseeritakse neid kolm päeva. See tähendab, et oad vabanevad toa temperatuuril süsihappegaasist. Isegi pärast süsinikdioksiidi eraldumist muutub ubade keemiline koostis jätkuvalt.

Õhk, niiskus, kuumus ja valgus mõjutavad seda protsessi. Suurem õhukogus põhjustab avatud kohviubade anumas oksüdeerumist ja ubade vananemist. Kui ubadele lisatakse niiskust, näiteks külmutatakse, muutub maitse nõrgemaks.

Kuumus ja valgus muudavad igat keemilist protsessi kiiremaks. Nii on ka kohviubade puhul. Seega kui sinu oad asuvad eriti soojas või kuumas kohas, kus on palju valgust, on protsess kiirem ja oad vananevad tavalisest palju rutemini.

Kas osta jahvatatud kohvi või kohviube?

Jahvatatud kohv kaotab oma värskuse kiiremini kui terved kohvioad. Põhjus on siin lihtne – jahvatatud kohvi puhul suureneb oluliselt pindala, milles keemiline protsess toimuda saab. Seega ka ise kohvi jahvatades jahvata täpselt selline kogus, mida parasjagu tarvis läheb.

Kui ostad jahvatatud kohvi, pane see kohe pärast paki avamist õhukindlasse nõusse.

Kas osta korraga palju kohviube või pigem vähem?

Sa võid osta kohvi nii palju, kui soovi on. Kuid pea meeles, et see tuleks ära tarbida 4 nädala jooksul peale paki avamist.

Kui soovid testimiseks osta erinevat tüüpi kohvi ja avada kõik pakid korraga, proovi osta korraga väikseid koguseid. Kui oled jõudnud otsusele, milline kohvi sulle enim meeldib, saad osta korraga suuremaid koguseid, mida jõuad kuu aja jooksul ära tarbida.

Kui ostad aga kohvi, mida sa ei ava, siis tuleb jälgida vaid selle säilimise kuupäeva. Seda ei ole eraldi vaja panna kuhugi suletud anumasse. Hoia lihtsalt jahedas ja otsese päikese eest varjatud kohas.

Kohviubade ja jahvatatud kohvi külmutamine

See on üsna kirgi tekitav küsimus. Osad uuringud soovitavad kohvi säilitada sügavkülmas. Kuid seda ei tohiks teha mitte kauem kui 1 kuu. Selleks jaota kohvi väiksemateks kogusteks ja pakenda õhukindlalt. Pärast sügavkülmast välja võtmist ei tohiks neid uuesti tagasi sügavkülma panna. Seepärast on oluline, et sa ei külmutaks ära kogu suurt kohvipakki ühes pakendis vaid jaotaksid selle väiksemateks osadeks.

Kuid enamus tootjaid on seisukohal, et kohvi ei peaks külmutama ja ei soovita seda teha.

Kohviubade külmutamise või mittekülmutamise kohta leiad palju erinevaid artikleid ja arvamusi. Siin on paar asja, mida tuleks meeles pidada: oad ise on väga kõvad. Ubade külmutamisel lukustub niiskus ja peatub keemiline protsess. Pärast nende ubade sügavkülmast välja võtmist peaksid laskma neil täielikult sulada. Selleks võib kuluda 4 tundi või isegi rohkem. Väldi ubade pinnale niiskuse kogunemist ja see tekib siis, kui soe niiske õhk puutub kokku külma pinnaga. Niiske õhk kaotab niiskuse hoidmise võime ja see koguneb jahedamale pinnale.

Kindlasti ei tohiks külmunud ube panna kohvimasinasse. See oleks sama nagu jahvatada kive kohviveskis, mis võib nii veskit kui selle mootorit kahjustada.

Nendes külmutatud ubades lõksus olev niiskus muudab sinu kohvi maitset. Oluline on lisada ka, et külmutusest toatemperatuurile üleminek muudab oad kiiremini rääsunuks.

Järgmisel korral kohviubade või jahvatatud kohvi ostmisel mõtle, kui kiiresti seda kasutad ja kus seda hoiad. Parim viis on hoida kohvi tootja enda pakendis ja sulgeda pakend spetsiaalse kohvipaki klambriga. Alternatiivina võid hoida kohvi keraamilises või klaasanumas. Kasuta avatud kohvioad ära 3-4 nädala jooksul ja võimalusel väldi külmutamist. Pea meeles – värske on parim.

Võrdle