KOHVI VALMISTAMISE VIISID JA ERINEVAD KOHVIJOOGID

Kuidas valmistatakse presskannukohvi? Aga pätikohvi? Mis on espresso ja kuidas leida kvaliteetsed espressooad? Loe siit lehelt pikemalt!

Nii nagu kohvi valmistamise viise on mitmeid, on ka erinevate kohvijookide valik äärmiselt rikkalik. Järgnevas loos teemegi teile ülevaate populaarseimatest kohvi valmistamise meetoditest ja nende tulemusena saadud maitsemeeli erutavatest jookidest.

LAHUSTUV KOHV ​

Lahustuv kohv on kuivatatud kohviekstrakt. Kohvi saadakse röstitud kohviubade jahvatamise ja kuuma veega töötlemise teel. Saadud kontsentreeritud jook kuivatatakse. Sageli on tooraineks mitte nii kvaliteetsed kohvioad, mida on aimata ka nii kohvi maitsest kui jääkainete suuremast hulgast.

FILTRIKOHV

Populaarne kohvivalmistusviis, mille tegemiseks kasutatakse filterkohvimasinat. Joogi kofeiinisisaldus on madalam, sest filterkohvi tehes jookseb vesi kohvipurust kiiresti läbi. ​

PRESSKANNU KOHV ​

Kohv, mida valmistatakse spetsiaalse presskannuga. Kannu põhja pannakse kohvipuru, millele valatakse peale vesi ning lastakse seejärel tõmmata. Tähelepanu! Keeva vett ei tohi kohvipuru peale kallata. Lase enne mõni hetk keeduveel jahtuda. Samuti ei ole hea, kui kohvi jäetakse liiga kauaks tõmbama. Seega valmista korraga täpselt nii palju kohvi, kui palju on joojaid, või kui suur on sinu tass. Mida kauem vesi kohviga kokku puutub, seda rohkem hakkab eralduma kohvist kofeiini ja mõruaineid. ​

AEROPRESSI KOHV

Aeropressiga kohvi valmistamine ühendab endas filtrikohvi ja presskannu meetodi parimad omadused. Kohvi valmib selle abil sama kiirelt, kui espressomasinaga tehes. ​

Aeropress. Kohvi valmistamine aeropressiga.
Aeropress

PÄTIKOHV

Kohvi, mille valmistamiseks pannakse tassipõhja puru ja selle peale valatakse kuum vesi. Eelistada tasuks jämedamat jahvatust, sest vesi puutub kohviga otseselt kokku.

Huvitav fakt! Pätikohvi kasutatakse uue kohvisaagi või -sordi kvaliteedi testimiseks, sest sel moel valmistatud kohv toob hästi välja nii head maitseomadused kui ka selle puudujäägid.

ESPRESSO

Espresso (itaalia keelest „väljapressitud”) on espressomasinas valmistatav itaaliapärane kohv, mida klassikaliselt serveeritakse koos klaasi veega. Espresso kvaliteeti hinnatakse kohvi pinnale tekkiva tiheda ja peene mulliga mõne millimeetri paksuse punakaspruuni pehme vahukihi ehk kreemi (cremo) järgi.

Oluline fakt! Kas teadsid, et kohvipaki peal olev kiri Espresso ei tähenda veel, et tegemist oleks kvaliteetsete ubadega, mis sobiksid automaatsete espressomasinatesse või käppmasinatesse? INEI (International Institute of Italian Espresso) kontrollib ja aitab säilitada tõeliselt ehtsa Espresso silmapaistvaid omadusi ja lubab kasutada vaid spetsiaalseid kohvisegusid, kõrgetasemelist tehnilist sisseseadet ja asjatundlikke masinaoperaatoreid säilitamaks kohvi põhiväärtusi. Kõrgetasemelise kontrolli läbinud kohvioad saavad endale taotleda spetsiaalset Italian Espresso märgistust.

Levinud ​espressojoogid:

  • Americano

Kuuma veega segatud espresso.

  • Caffè latte

Espresso, millele on lisatud aurutatud piim. Kohvijoogis on klaasi põhja pandud 1/4 espressot ja selle peale valatakse ¾ kuuma auruga vahustatud piima. Caffè lattet juuakse tavaliselt kõrgest klaasist.

Maitsestatud Caffee latte kohvijoogid:

  • Mocha

Caffè Latte, mis on maitsestatud šokolaadisiirupiga.

  • Almond Mocha

Caffè Latte, mis on maitsestatud võrdse osa šokolaadi ja mandlisiirupiga.

  • Vanilla Mocha

Caffè Latte, mis on maitsestatud võrdse osa šokolaadi ja vaniljesiirupiga.

  • Caffè macchiato

Espresso, millel on vähesel määral vahustatud piima.

  • Cappuccino

Traditsiooniline cappuccino sisaldab ühe kolmandiku espressot, kolmandiku kuuma piima ja kolmandiku piimavahtu. Klassikaliselt serveeritakse jook portselantassis, sest sedasi püsib kohv kauem kuum. Kuumust aitab hoida ka joogi peal olev vaht, mis tassis oleva kohvi isoleerib.

  • Corretto

(Nn ‘korrigeeritud’) kange alkoholi lisandiga espresso (näiteks grappa’t Corretto di grappa).

  • Café au lait

Suurest café au lait kausist joodav prantsuse piimakohv.

  • Doppio

Ehk topeltespresso.

  • Mochaccino

Neljast kihist koosnev espressojook -vedel kakao, espresso, kuumutatud piim ja piimavaht.

  • Ristretto

Tavapärasest kangem espresso kuna on lisatud vähem vett.

Kohvi valmistamise meetod määrab suuresti lõpptulemuse maitse. Kuid samaväärselt oluline on ka kasutatav tooraine. Vaid puhtast veest ja hoolikalt valitud kohviubadest saab joogist tulenev elamus olla maksimaalne!

Vaata millised kvaliteetsed kohvioad on saadaval meie e-poes!

Head katsetamist ja mõnusaid maitseelamusi!

Võrdle