5 kohvi maitsmise põhielementi

Kohvi maitsmise aspektidKohvispetsialistid üle maailma järgivad ühist peamist viisi kohvi hindamisel. Oleme toonud välja 5 peamist omadust, mis aitavad teil eristada erivaid kohviubasid. Nendeks on magusus, konsistents, happesus, maitsed ja järelmaitse. Kõige lihtsam viis on valmistada mitu erinevat kohvijooki ning seejärel korraga neid maistma hakata. Selleks tehke omale tabel viie peamise kohvi omadusega, mida hakkate ühe kaupa täitma maitsdes eri kohvisid.

  1. Magusus

Tavapäraselt kirjeldatakse kohvi kui mõrudat jooki, kuid vastupidi, mida parem kohv, seda magusamalt see ka maitseb. Magususe olemasolu on tegelikult üks peamisi põhjusi, miks eelistatakse araabika kohviubasid robustale (kibedam sugulane). Iga sõõmuga küsi endalt, millist magusust tajud – kas värsket puuvilja/mee magusust või pigem tumedamat karamelli maitset. Näiteks Ida-Aafrika päritoluga kohvi magusus võib sarnaneda meele, samas Kolumbia päritolu kohv võib meenutada karamelli.

  1. Konsistents (keha)

Põhimõtteliselt on tegu kohvi kaalu/tundega keelel, see on üks lihtsamaid omadusi, mida alustades märgata. Kas kohv tundub keelel kerge nagu rasvavaba piim või pigem tummine ja raske nagu vahukoor.

  1. Happesus

Üks hinnatumaid, kuid ka üks enim valesti mõistetud, omadusi kohvi puhul on happesus, mis lisab kohvile erksust. Kindlasti ei räägi me siin pH tasemest, vaid siiski maitsest – kas kohv on mahedalt hapukas nagu melon või pigem nagu sidrun? Kas see on pigem varjatud ning tajutav umbes nagu tumedas šokolaadis? Tavapäraselt mida tumedam röst, seda enam tunneme me karamelliseeritud suhkrute maitseid ning mida heledam röst, seda mahlasem ja hapukam maitse.

  1. Maitsed

Alustades usutakse, et tunda on vaid kohvi maitset, kuid jätkake kohvi maitsmist ning võrrelega erinevaid kohvisid omavahel. Peaksite tundma, et näiteks kas tegu on pigem mandlise või kreeka pähkli maitselise kohviga, mustikas või nektariin? Lillenüansse? Oluliselt aitab kaasa siin igapäevane maitsete läbi mõtlemine – näiteks kui sööd puuvilju, siis tuleta omale süües meelde, kuidas üks või teine puuvili täpselt suus maitses ning milliste tunnetega kõige enam kohvi sarnaneb.

  1. Järelmaitse

Üks maagilisemaid aspekte suurepärase tassi kohvi juures on järelmaitse. Isegi viis minutit pärast lonsku on võimalik seda maitset veel kogeda. Tavaliselt kirjeldatakse järelmaitset kestuse ja tekstuuri järgi. Kas on lühike või püsiv järelamaitse? Kas maitse on pigem mõru või sametine?

Kohvi maitsmise aspektidParemaks saab vaid proovides

Kui esimene kord tundub aspektide eristamine raske, siis ära loobu kohe! Juba teise korraga suudetakse oluliselt paremini eristada näiteks kohvi konsistentsi ja happesust. Need viis kategooriat on selleks, et suunata su emotsioonid, mida kohvi juues tunned, sõnadesse. Kunagi ei ole kohvi proovimisel valesid vastuseid.

Espresso.ee soovitus

Valmista mitu paari erinevaid kohvisid ning üritage sõpraderingis hinnata igat 5 aspetki eraldi iga kohvi puhul. Näiteks proovite kõiki kohvisid ning hindate, milline nendest on kõige tugevama konsistentsiga (tummine või pigem kerge) jne.

Võrdle